MUZIEKONDERWIJS ZUIDPLAS

Monique van Leeuwen-Maat

Mijn vader was dol op klassieke muziek. Toen ik 6 jaar was, mocht ik met mijn ouders mee naar een concert. Dat maakte diepe indruk; vooral de concertmeester, die ook soleerde, trok mijn aandacht. Het was een flinke, gezette man, die eerst heel omslachtig een witte zakdoek over zijn schouder drapeerde, zijn viool onder zijn onderkin klemde en vervolgens met zijn dikke vingers de prachtigste melodieën uit zijn instrument toverde. Ik was verkocht!

Op de muziekschool in Delft moest je verplicht drie jaar AMV-lessen volgen. Het eerste jaar met Orff instrumentarium, het tweede jaar met blokfluit en pas in het derde jaar met het instrument van je keuze. Ik heb dus lang moeten wachten totdat ik eindelijk een viool in handen kreeg. Al na korte tijd mocht ik in een orkestje meespelen. Dat vond ik helemaal geweldig; met elkaar muziek maken. Doordat je ook de harmonieën hoort als je samenspeelt, voelt de muziek pas compleet.

Wat vind je leuk aan lesgeven bij MOZ-Art?
Sinds 1988 geef ik les in Nieuwerkerk. Omdat ik samenspelen zo leuk en belangrijk vind, ben ik al snel begonnen om projecten met diverse leerlingen te organiseren. Er was een strijkorkestje voor de jonge leerlingen, Piccola Musica. Dat heb ik overgenomen van een collega en uitgebreid met blazers en harpleerlingen. Omdat er geen vervolg was, heb ik jeugdorkest Più Mosso opgericht zodat de leerlingen konden blijven samenspelen. Samen met collega’s en met hulp van ouders heb ik diverse grote projecten georganiseerd, compleet met kostuums en decors. Het is zo leuk om met elkaar naar een uitvoering toe te werken, om een doel te hebben.

Wat is je favoriete muziek of componist?
Zelf heb ik in diverse orkesten en ensembles meegespeeld. Alle grote koorwerken heb ik ruim dertig jaar mogen meespelen. Bach is mijn meest favoriete componist. Zijn muziek heeft zoveel lagen en diepgang, die kun je altijd blijven spelen en steeds ontdek je weer wat nieuws. Het meest bijzonder vind ik om Cantatediensten te spelen in een kleine bezetting.

Speel je nog meer instrumenten?
Naast viool speel ik ook graag altviool. Deze heeft een wat diepere stem. Toen ik 30 jaar geleden voor het eerst het Requiem van Fauré speelde, hadden wij als violisten de eerste drie delen niets te spelen. De altviolisten hadden daar echt de hoofdrol met prachtige melodieën. Meteen heb ik een altviool geleend en ben gaan studeren. Ook heb ik lessen en studieweken gevolgd om het instrument nog beter te leren kennen en bespelen.

Wat doe je nog meer?
Lesgeven vind ik heel erg belangrijk: het is zo leuk om mijn kennis over te dragen en de leerlingen het plezier in muziek maken bij te brengen. Daarbij blijft het een uitdaging om voor elke leerling zijn of haar weg uit te stippelen. Al sinds mijn studietijd ben ik lid van ESTA, de Europian String Teacher’s Association. Zij organiseren regelmatig bijeenkomsten, workshops en studieweekenden. Het is heel fijn om met collega’s van gedachten te wisselen over het lesgeven, om nieuw materiaal te ontdekken en andere methodes om iets aan te leren. Uiteraard wordt er tijdens deze bijeenkomsten ook muziek gemaakt. Ook als docent ben je nooit uitgeleerd!


 

Viool/Altviool

36

Maandag, Dinsdag, Woensdag, Donderdag, Vrijdag

MOZ-Art/Nieuwerkerk, Swanla/Zevenhuizen

Meer informatie