Hans van der Maas

HansvanderMaas

 

 

Hans van der Maas (1960) is sinds 1 mei 2019 directeur/bestuurder van de MOZ-Art, de Stichting Muziekonderwijs Zuidplas. Hij vindt het een fantastische plek om te werken, het is een dynamische muziekschool die meer betekent dan het klassieke één op één instrumentale onderwijs. Die lesvorm is natuurlijk heel belangrijk, want een instrument bespelen leer je niet in een workshop van een uur, dat is een proces waar wel jaren overheen kunnen gaan. Maar er is zoveel meer en juist het plezier van het leren musiceren is heel belangrijk. Hij trof op deze muziekschool een enthousiast team van zeer betrokken muziekdocenten en met een grote vakkennis.

Een bijzonderheid in de gemeente Zuidplas is de samenstelling: er zijn vier dorpen die alle vier een heel verschillend karakter hebben. Voor het aanbod van de muziekschool betekent dat dat er gezocht moet worden naar een juiste mix aan lessen en cursussen, aangepast aan de mogelijkheden en de wensen per dorp. Een muziekschool is dan ook meer dan een gebouw op een bepaalde plek. Daarom wordt veel samengewerkt met bestaande instellingen en verenigingen, maar ook met scholen, kinderdagverblijven, welzijnsorganisaties enzovoorts. Het mooiste zou zijn dat in ieder dorp een gepast aanbod ontstaat van goed muziekonderwijs, aangepast aan de specifieke situatie.

Hans van der Maas was in het voormalige Koorenhuis in Den Haag onder meer hoofd van de muziekafdeling en manager van een tweede vestiging in het stadsdeel Escamp. Daarna werkte hij zes jaar bij Stichting CultuurSchakel in Den Haag. Hij studeerde klassiek accordeon aan het toenmalige Rotterdams Conservatorium, deed ensembleleiding en orkestdirectie, naast nog een aantal bijvakken. Daarna studeerde hij muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Utrecht.