MUZIEKONDERWIJS ZUIDPLAS

Dani Luca

Hallo Ik ben Daniel Luca! Iedereen noemt mij Dani sinds ik me dat kan herinneren. Het leren bespelen van de piano ben ik begonnen op 8-jarige leeftijd op de muziekschool in Zoetermeer, nadat ik al begonnen was met een ander instrument: het cimbalom. De piano is een buitengewoon mooi instrument. Je kan jezelf begeleiden en je kan er volle akkoorden meespelen zonder dat je met anderen hoeft samen te spelen. Je bent in je eentje al compleet op dit instrument! Dat neemt niet weg dat samenspelen wel enorm leuk en uitdagend is, omdat alle andere instrumenten totaal anders zijn dan een piano!

Wat vind je leuk aan lesgeven bij MOZ-Art?
Mijn avontuur als pianoleraar bij MOZ-Art is in 2018 begonnen, nadat ik de invallessen heb verzorgd voor een collega pianiste. Sindsdien ben ik er les blijven geven, omdat de leerlingen mij enorm aanspreken. Ik geef ook in Den Haag aan huis les en merk heel duidelijk het verschil tussen het lesgeven aan stadskinderen en dorpskinderen. Dat laatste spreekt mij meer aan en daarnaast vind ik dat kleine muziekscholen zoals MOZ-Art een bepaalde charme uitstralen die mij enorm aanspreekt. Ik kan zeggen dat ik me er thuis voel!
Wat ik heel belangrijk vind om aan mijn leerlingen door te geven is dat je zonder oefening niet het beste uit jezelf kunt halen. Daarom is het enorm belangrijk om je thuis studie in te plannen: je hebt immers maar 1 les in de week en de rest moet je zelf doen!

Wat is je favoriete muziek?
Van de componisten die voor piano geschreven hebben behoren Chopin, Rachmaninoff en Liszt tot mijn lijst. Daarbij zou ik nog Schumann, Debussy en Bach willen plaatsen die zeker niet mogen ontbreken.
Mijn favoriete (nog) levende pianisten zijn Arcadi Volodos, Nikolai Lugansky, Daniil Trifonov.

Speel je nog meer instrumenten? Waar ben je nog meer te vinden en te horen? 
Naast het verzorgen van pianolessen bespeel ik ook het cimbalom. Dat is een volksinstrument dat vooral gebruikt wordt ter uitvoering van de zigeunermuziek uit zowel Hongarije als Roemenië. Ik ben zelf geboren in Roemenië en ben met deze muziek (en dus ook het instrument) opgegroeid. Daarmee speel ik ook in ensembles zoals het Cunnuna Ensemble .We maken ook onze eigen arrangementen met repertoire uit de volksmuziek en de klassieke muziek.


 

Piano

36

Maandag, Dinsdag, Woensdag, Donderdag, Vrijdag, Zaterdag

MOZ-Art/Nieuwerkerk, Swanla/Zevenhuizen

Meer informatie