Saskia Teunisse bij Concert aan de Plas

Saskia Teunisse bij Concert aan de Plas

De blokfluit boost je brein

Bodegraven-Reeuwijk - Ben je helemaal betoeterd? Wel als je de blokfluit een ‘saai beginnersinstrumentje’ noemt. De blokfluit is allesbehalve suf. Het is juist een fluit voor het leven. Met een hele grote muzikale familie instrumenten die je met wat ervaring allemaal kunt bespelen. Saskia Teunisse neemt je graag mee in de waanzinnige wereld van de boeiende blokfluit.

Saskia Teunisse bij Concert aan de PlasOnlangs gaf Saskia Teunisse met haar Bassano Quartet een de Lutherse kerk in Bodegraven. Zij was met dit ensemble ook te gast bij ‘Podium Witteman’. Aanstaande donderdag 8 juni doet zij mee aan het Concert op Plas in Reeuwijk, ter gelegenheid van de heropening wereld van de Sluipwijkse kerk. 
 “Ik ben blokfluitdocent Want, bij het Muziek Collectief Bodegraven-Reeuwijk en MOZ-Art, muziekonderwijs Zuidplas. Daarnaast ben ik uitvoerend musicus. Dat wil zeggen dat ik soloconcerten geef, maar ik speel ook samen in het Bassano Quartet. Dat samenspelen vind ik heel fijn, want ik heb jarenlang heel veel in mijn eentje gedaan.”
Op uitnodiging van Adriana Breukink, één van de bekendste blokfluitbouwers ter wereld, kwam Saskia bij het Bassano Quartet terecht. Het kwartet behoort tot de top van blokfluitensembles in Nederland. Niet mis dus. Voeg daarbij de opleidingen van Saskia aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht toe. Plus een dosis enthousiasme en een hoop humor. Dan heb je een topmusicus en een topdocent te pakken.

VEELZIJDIG
Saskia kan urenlang meeslepend vertellen over ‘wat er zo leuk aan de blokfluit is’. “Heb je even?” Ze vertelt lachend verder: “De blokfluit is onwijs veelzijdig. Als je eenmaal goed kunt spelen, dat kost een aantal jaar, maar dat geldt voor elk instrument, kun je gemakkelijk overstappen naar een alt- of tenorblokfluit of andere fluit.”
Zo’n overstap houdt in dat je een (muziek)sleutel in je handen hebt, die de deur opent naar een brede wereld van diverse klankkleuren. Ongeacht welke muziekstijl jij leuk vindt.
Want, wat blijkt: op een blokfluit kun je alle soorten muziek spelen. Muziek die bij jou past. Dag, dat is saai. Hallo, dat swingt! En is er geen bladmuziek voor handen van jouw favoriete nummer? Dan zet de vakbekwame Teunisse het persoonlijk voor jou op schrift. Hoe cool is dat? “Het imago van ‘het is een beginnersinstrument’ mag nu wel eens een keer verdwijnen.”
Haar concerten bewijzen het. De blokfluit is een puur instrument. “Tijdens een concert zie je mensen in hun gevoel zakken.”
De blokfluit raakt. Mensen raken tot tranen toe geëmotioneerd wanneer ze Saskia en het Bassano Quartet horen spelen. Zo mooi vinden ze het spel.

SLIM DOOR MUZIEK
Het is zelfs wetenschappelijk bewezen: muziekmaken is niet alleen leuk, het maakt je slim. Zelf muziek maken verhoogt je intelligentiequotiënt en verbetert je abstractievermogen én analytisch denken. “Je leert je bovendien te concentreren op de lange lijn, op één ding. Je moet er wel wat voor doen. Je kan niet meteen in het begin na drie lessen een heel liedje wegblazen. Je leert eerst één toon of twee of drie, afhankelijk van hoe handig je bent. Ik vraag mijn leerlingen vaak: Wat wil je graag kunnen?”
Maar als je bij Saskia op les gaat, komt het allemaal goed. Dan speel je uiteindelijk wat jij wilt. En ondertussen boost je je brein: neuronale verbindingen worden gestimuleerd. Op blokfluitles gaan is dus slim. Wat ook slim is: gun je kind (of jezelf) een goede blokfluit. Niet zo’n afgekloven exemplaartje vanuit de familie-erfenis. Gelukkig kan een gepassioneerde en virtuoze docent als Saskia je een fijne (betaalbare) fluit adviseren. Nu hoef jij, of je kind(eren) alleen nog maar op les te gaan. En een beetje oefenen...

www.saskiateunisse.nl
Tekst: Carin van Wijgerden
Beeld: Yvonne Palsgraaf