Muziektheorie

Analyse
Gehoortraining
Maat en ritme
Muziekgeschiedenis en stijlperioden

Analyse

Bij het analyseren van een muziekstuk wordt de opbouw en de structuur van het muziekstuk bestudeerd. Een compositie is gebaseerd op ordening. De ordening wordt aangebracht in de vorm, de harmonie, melodie, dynamiek en instrumentatie, maar ook in het gebruik van toonmateriaal en toonstelsel.

Gehoortraining

Bij gehoortraining wordt aandacht gegeven aan het leren herkennen en noteren van intervallen (afstanden tussen de noten) en akkoorden (samenklanken). Het werkelijke doel van gehoortraining is het verwerven van klankvoorstelling en het op praktische wijze verkrijgen en vergroten van muzikaal inzicht. Gehoortraining bevordert ‘muzikale intelligentie’.

Maat en ritme

Maten geven structuur aan in een muziekstuk. Hoe zit dat nu met die accenten in de maat? Wat voor maatsoorten zijn er eigenlijk? Ritmes geven het patroon van een muziekstuk aan.

Muziekgeschiedenis en stijlperioden

De muziekgeschiedenis houdt zich bezig met de ontwikkeling van de muziek. In deze cursus wordt vooral aandacht besteed aan de ontwikkeling van de klassieke muziek. Elke periode in de geschiedenis heeft haar eigen stijl die zijn eigen kenmerken heeft.

Lessen

Duur en aantal lessen in overleg.

 

Docent: Koos van Vliet